Voor FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad, verdiepte ik me in de laatste inzichten op het gebied van vrijwilligerswerk en de impact ervan op werk en welzijn.Voor sportclubs, goede doelen, heemkundekringen en musea zijn vrijwilligers onmisbaar. Maar waarom zou je naast een drukke baan en een gezinsleven onbetaald werken?
- Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk op zichzelf niet kan tippen aan de ‘levenstevredenheid’ die betaald werk biedt. Juist de combinatie van betaald en onbetaald werk heeft het grootste effect op het welzijn van vrijwilligers, legt Arjen de Wit van het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam uit (en hij pleit daarom voor een vierdaagse werkweek).
- Vrijwilligerswerk hoeft niet altijd onbetaald te zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan met de vrijwilligersorganisatie een onbelaste vergoeding worden afgesproken.
- Steeds meer bedrijven laten medewerkers onder werktijd vrijwilligerswerk doen. Maar is dat werk dan echt vrijwillig? Philine van Overbeeke van The Gradel Institute of Charity, New College, University of Oxford onderzoekt hoe organisaties vrijwilligers managen. Ze vergelijkt verschillende vrijwilligerstypen met zeedieren: van plankton tot wilde zalm.